Je hebt een volle agenda en je vriendin vraagt je om hulp, wat doe je?

Kies je voor een ander of kies je voor jezelf?

Je hebt een volle agenda en je vriendin vraagt je om hulp, wat doe je?

A)      Ja natuurlijk! Ik kom direct.
B)      Je overweegt wat je te doen hebt, schuift wat in je agenda en je komt ‘to the rescue’
C)      Je kiest voor jezelf en je agenda en je slaat het aanbod van je vriendin vriendelijk af

I’m on my way!

Vroeger hoefde ik hier niet over na te denken en zei ik ‘Ja natuurlijk!’. Super gezellig toch! Lijkt me logisch, want dat doen vriendinnen voor elkaar! Ik haastte me, maakte me snel klaar om te gaan en ik ging. Alles liet ik achter waar ik mee bezig was.
Ik dacht er niet eens over na en ik vond dat vanzelfsprekend. Want ja, dat doe je toch voor een ander

Dat wat voor mijn burn out. Inmiddels denk ik hier anders over. Ik heb geleerd meer voor mezelf te kiezen.

Een bewuste keuze

Het enige juiste antwoord hiervoor is een keuze maken. Niet zomaar een keuze, maar een bewuste keuze. Díe keuze maken waar jij zelf tevreden mee bent. En ook echt alleen jij zelf.

Keuze maken

Om tot een keuze te komen zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee mag houden:

Sta er bij stil dat je een keuze hebt.
Sta even stil bij jezelf. Wat wil jij? Wat heb jij nodig? Is dit handig voor jou?
Misschien had je bewust een kruis in je agenda gezet en was deze avond voor jou, wat doe je dan? Misschien ben je al de hele week bewust thuis om bijvoorbeeld bij je kinderen of je partner te zijn, wat doe je dan? Wat heb je nodig? Waar doe jij goed aan?

Hoe groot is de hulpvraag van jouw vriendin?
En dan gaat het er niet om hoe groot jij die vindt, maar hoe jouw vriendin die ervaart. Want laten we eerlijk zijn, jouw oordeel doet er toch niet toe? Is je vriendin volledig in paniek en ziet ze door de bomen het bos niet meer? Of is ze in paniek, maar kan je ook op een ander moment te hulp schieten? Overweeg deze optie. Wat is er nodig? Wat is haalbaar?

Stel prioriteiten.
Heb je belangrijke dingen te doen vandaag die echt prioriteit hebben? Doe die dan sowieso. Luister naar je vriendin, leg het uit en geef aan dat je later te hulp schiet. Ook dan heeft zij vertrouwen dat ze het niet alleen hoeft te doen, maar wel op jouw voorwaarden.

Lukt het qua tijd?
Heb je op dat tijdstip waarop je hulp kunt bieden zelf geen afspraak? Hoe lang word je hulp gevraagd en heb je die tijd?

Sta er eens bij stil welke reden er achter schuilt dat jij ingaat op de hulpvraag van anderen.
Doe je dat uit liefde voor de ander? Doe je dat omdat je niet anders gewend bent uit je opvoeding? Doe je dat uit angst om wat de gevolgen zijn als je nee zegt? Doe je dat uit eenzaamheid, dat je niet alleen thuis wil zijn? Doe je dat om te pleasen? Opdat anderen je nog steeds aardig vinden? Doe je dat uit medelijden?

Heb je al direct gereageerd dat je eraan komt?
Je mag altijd terugkomen op een keuze. Altijd!
Vaak doe je dingen op de automatische piloot, zonder er bij stil te staan dat je een keuze hebt. Die keuze wordt direct gemaakt zodra je je vriendin spreekt. Het is echter niet zo, dat je nooit terug kan komen op een keuze.


Ik ben benieuwd waar jij voor zou kiezen! Laat je het me weten?