Maak van goed voor jezelf zorgen je #1 prioriteit

Goed voor jezelf zorgen, waarom is dat zo belangrijk?

Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je van betekenis zijn voor een ander

Want van een lege kop kun je niet schenken, toch?

Allemaal teksten die je misschien wel eens voorbij hebt zien komen. Klinkt logisch, maar zo gemakkelijk is het nog niet. Zeker niet als je geprogrammeerd lijkt te zijn om altijd klaar te staan voor een ander of mee te gaan in wat een ander doet. Zonder er bij stil te staan wat je nu zelf eigenlijk wilt.

Voel je je bleehhh (vul in: moe, geïrriteerd, weinig energie, niet helemaal jezelf, onvoldaan en/of leeg)? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen!

Kom tot stilstand: sta stil bij waar je nu bent, maak contact met je lichaam en stel prioriteiten.

Door stil te staan kom je er weer achter

-          wat jij nodig hebt
-          waar jij blij van wordt
-          waar jij van geniet
-          hoe jij oplaadt na een drukke periode
-          wat jij belangrijk vindt

Neem de tijd voor jezelf

En stel prioriteiten: wat is nu het allerbelangrijkste?

Is dat je takenlijst afwerken op werk? En dan thuis? Om vervolgens afgepeigerd in bed te gaan liggen?
Of is dat goed voor jezelf zorgen?

Ja maar Simone, hoe weet ik nu wat het beste voor mij werkt?

Dat verschilt per persoon. Ik vond en vind het nog steeds heerlijk om een rondje te wandelen buiten. Even buiten zijn (vaak even een blokje om) geeft mij ruimte en letterlijk afstand van waar ik mee bezig was. Door rustig in beweging te zijn, komen mijn gedachten tot rust. Ik loop rustig en kijk om mij heen wat ik zie en wat ik ruik. Langzaamaan voel ik mijn lichaam beter aan. En dan voel ik waar ik zin in heb en vooral wat ik nodig heb. En dan maak ik een beslissing. Eenmaal thuis voer ik dat uit. En heel vaak is dat dus stoppen waar ik mee bezig was. Rust nemen. Hoe graag ik ook wil dat iets afgaat of dat iets opgeruimd is. En hoe moeilijk ik dat dan ook vind.

Dus voel jij je bleehh, kom tot stilstand en stel jezelf de vraag waar je behoefte aan hebt. Voor mij helpt wandelen. Maar bedenk waar jij nu het meest zin in hebt. Of dat nu je afspraak afzeggen en op de bank hangen is, een uurtje in bad, een dansje buiten in de regen of knuffelen met iemand van wie je houdt. Het maakt niet uit, als jij er maar gelukkig van wordt.

Want: Jij blij, omgeving blij 😊

Laat je me weten wat werkt voor jou? Ik ben zeer benieuwd!