Waarom er zoveel kracht schuilt in falen

“I never lose…either I win or I learn”

Waarom er zoveel kracht schuilt in falen

Er is veel geschreven over succes, hoe word je succesvol? Wat is de basis voor succes?

En over falen minder, willen we het daar niet graag over hebben? Omdat we niet graag falen?
Naar mijn idee zit er juist zoveel kracht in falen! Ik zal het je uitleggen.

Hét grote verschil tussen succes en falen.

Met als voorbeeld het afleggen van een examen, omdat we dat allemaal kennen.

Stel je hebt een examen of tentamen afgelegd, hier heb je super hard naar toe gewerkt, prioriteiten gesteld, avonden zitten knallen, vrienden niet gesproken, geen gezellige theemomenten meer met je ouders, maar door beuken. Wanneer je dit succesvol hebt afgerond, voel je opluchting, dankbaarheid en plezier. Een super goed gevoel dat je nog een paar minuten, paar dagen of een week kunt vasthouden.

Naar gelang van hoe groot de overwinning voelt natuurlijk. Ik bedoel, als je altijd successen behaalt, dan was ook deze overwinning weer een eitje, haal je je schouders op en doe je wat je verder wil.

Als je onverwacht dit succes behaalt, dan spring je een gat in de lucht, lach je van oor tot oor, schreeuw je het uit van geluk en kun je hier nog wel even van blijven genieten. Groot verschil als je het mij vraagt.

Maar dan ‘faal’ je…

Falen daarentegen werkt anders. Dezelfde situatie: keihard zitten knallen en je krijgt bericht dat je het niet gehaald hebt…dan valt de grond onder je voeten vandaan. Gedachten als ‘wat zullen ze wel niet van me denken, ik heb toch zo mijn best gedaan, ik kan ook helemaal niets, wat willen ze dan nog meer, hoe ga ik dan ooit de eindstreep halen als het op deze manier gaat, nee niet weer, volgende keer hoef ik er niet weer zoveel energie in te steken want het heeft toch geen zin”.

Je hebt altijd een keuze

Je hebt 2 keuzes: óf je blijft bij de pakken neer zitten, stopt ermee en gooit het weg. Óf je pakt je zooitje bij elkaar en gaat er voor. Met opgeheven hoofd, vertrouwen en kracht ga je de strijd weer aan.

Balen van falen mag

En wat is nog erger? Je hebt al gefaald en vervolgens ben je ook nog eens heel erg hard voor jezelf. Luister eens naar wat je tegen jezelf allemaal zegt…
Hallo! Wat doe je jezelf aan? Je geeft jezelf dubbel zoveel klappen van de zweep. Wees lief voor jezelf en doe datgene wat je nodig hebt. Maan je gevoelens niet weg, maar laat ze er zijn, blijf er bij. Natuurlijk mag je flink balen. En als je zover bent, neem dan afstand en bekijk wat er is gebeurd. Wat is er goed gegaan? Wat is er minder goed gegaan? Heb je goed geleerd? Heb je op de juiste manier geleerd? Heb je er voldoende uren in gestopt? Heb je dit alles gedaan maar vond je het alsnog lastig om de materie te reproduceren? Werd je zenuwachtig tijdens het examen?

Wat doe jij volgende keer anders?

Maak daarna je nieuwe plan van aanpak: wat kun je volgende keer anders doen?

Zoals ik al zei, het is een keuze. Jouw keuze. Val je daadwerkelijk en blijf je liggen of sta je op?

Is het erg om te falen? Nee zeker niet. Falen is een manier van denken. Falen is angst. En angst kun je overwinnen.

Bekijk het eens anders: Falen is leren, falen is transformeren, falen is onderdeel van het proces van succes, falen is noodzakelijk, falen is voorbereiding van dat wat nog komen gaat. Falen leert je nieuwe vaardigheden. En falen brengt je wijsheden.

Wat heb jij geleerd de laatste keer dat jij ‘faalde’?