Waarom het belangrijk is zelf te kiezen

Als je zelf niet kiest, kiest een ander voor je. Altijd!

Nu zeg ik niet dat je nooit meer moet luisteren naar wat een ander wil, want ja er bestaat zeker een wereld waarin concessies ook mogelijk zijn 😉

Maar pas wanneer je weet wat jij zelf wil, waar jij behoefte aan hebt, heb je een uitgangspositie om vanuit te onderhandelen

Want stel nou jij zegt ‘het maakt me niet uit’, en de ander komt met een idee op de proppen waar jij het totaal niet mee eens bent. Je zegt er niets van en tijdens het uitvoeren van het idee voelt het compleet verkeerd.

2 scenario’s:

1)      Je wordt boos en zegt ‘ik wil dit ook helemaal niet!’ De ander verbaasd en jij uit je hum.

2)      Of jij zegt er niets van Vanuit schuldgevoel hou je je mond, want ja, het maakte je niet uit toch?
Gevolg: de ander in zijn hum en jij uit je hum. Nu moet je iets doen waar je eigenlijk helemaal geen trek in hebt.

Tja? Wat nu?

Ding of doen?

Vaak zien we het maken van een keuze als een ding. Het is geen ding. Het is een actie die je neemt.  Het is iets wat we DOEN. We hebben misschien niet altijd controle over onze opties, maar we hebben altijd controle over welke optie we kiezen.

“The ability to choose cannot be taken away or even given away – it can only be forgotten”

In een relatie, zowel vriendschappelijk als liefdesrelatie, kun je vaak doen wat de ander wil. Zonder dat je het doorhebt, omdat je daar oké mee bent. Je vergeet dan dat je zelf ook een keuze hebt.

Keuzes maken kan ontzettend lastig zijn

Want ja, als je kiest voor het ene zeg je tegelijkertijd nee tegen het andere, en dat kan voelen als een verlies. We voelen ons hopeloos als we niet kiezen, want we weten niet waar we heen gaan, wat we kunnen verwachten en wat ons te doen staat.

Daarom is het belangrijk na te gaan waar jij zelf zin in hebt

3 tips:

-          Geef niet direct antwoord als het je gevraagd wordt, maar neem even een momentje voor jezelf. En ga na wat beter voelt. Zeg beide opties hardop: wat voelt beter? Wat klopt meer? En doe dat.

-          Doe je het en werkt het niet? Voelt het niet goed? Stop er dan mee. Geef het aan. En verander van koers. Als alles van te voren al zou vastliggen, dan kom je nooit ergens. Althans niet op gelukkige manier.

-          Hoe zie jij jezelf in de toekomst? Wie wil jij zijn? Waar jij heen? Welk doel wil jij behalen? Welke keuze helpt jou in de richting van dat doel?